Tentoonstellingen Haarlem

Tentoonstellingen in de Haarlemse musea

Tentoonstellingen haarlemEen cultureel Luilekkerland

Haarlem is een cultureel Luilekkerland. Met diverse prominente musea, zoals het Frans Hals Museum, Museum Het Dolhuys, Het Draaiorgelmuseum, ABC Architectuurcentrum, Archeologisch Museum Haarlem, NZH Vervoer Museum, Teylers Museum, Museum De Hallen, het Theo Swagemakersmuseum en het Corrie ten Boomhuis. Naast de vaste collectie, die in elk museum een zeer eigen titulatuur heeft, worden er elk jaar diverse bijzondere tijdelijke tentoonstellingen in Haarlem georganiseerd.

Tijdelijke tentoonstellingen in Haarlem

Museum De Hallen heeft elk jaar drie wisselende tentoonstellingen in Haarlem. Zij tracht daarbij in die tentoonstellingen de inhoud onderling met elkaar te verbinden waardoor een historische context ontstaat. Momenteel zijn er tentoonstellingen moderne kunst van Roger Hiorns en Joseph Beuys. Het Dolhuys heeft een interessante tentoonstelling in Haarlem over ‘de kunst van het ouder worden’, getiteld “Wij zullen doorgaan”. Het Frans Halsmuseum heeft regelmatig tentoonstellingen in Haarlem van oude (bij voorkeur Haarlemse) meesters. Momenteel is er een tentoonstelling over Maaike Schoorel en binnenkort wordt ‘Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan’ geopend.

In het eerste en oudste museum van Nederland, Het Teylersmuseum, zijn twee tentoonstellingen in Haarlem parallel te zien. Zo is er een overzichtstentoonstelling van de bloemenschilder Pierre-Joseph Redouté, wiens bijnaam met recht “de Rembrandt van de Rozen” is. Verder is hier te zien “Hollandse meesters uit New York”, 17e-eeuwse prenten uit de privécollectie van Clement Moore.