Teylers museum

Geschiedenis

Het Teylers museum in de Nederlandse stad Haarlem is het eerste en oudste museum van Nederland. Het gebouw is samen met het interieur nog helemaal authentiek. Het Teylers museum is gesticht door Pieter Teyler Van Der Hulst in 1778. Hij geloofde in de Verlichting en was geïnteresseerd in kunst en wetenschap. Alle voorwerpen die met kunst en wetenschap hadden te maken werden daar bijeengebracht zodat ze door iedereen bekeken konden worden zonder dat de Kerk of de Staat zich ermee bemoeiden. In de 19de eeuw werd het uitgebreid met een leeszaal en twee schilderijenzalen. Later kwamen ook de instrumentenzaal en twee fosielenzalen in het Teylers museum.

Wat kun je bewonderen in het Teylers museum?

Er zijn fosielen, schilderijen, tekeningen, munten en penningen. Het Teylers museum heeft ook een paar bijzondere collecties van tekeningen en prenten. Je kunt er onder andere 25 originele tekeningen van Michelangelo bewonderen.

Het Teylers museum is ook in bezit van werken van Rembrandt, Rafaël, Goltzius en Claude Lorrain.

Het museum heeft zelfs een eigen observatorium: Teylers Sterrenwacht

Rijksmonument

Het museum is één van de 100 Haarlemse rijksmonumenten. Deze zomer zal duidelijk worden of het museum op de lijst van werelderfgoed wordt geplaatst, maar nu staat het in ieder geval al op de voorlopige lijst van werelderfgoed.